In aanloop naar de gemeentelijke verkiezingen van 14 oktober hebben de verschillende partijen weer een sterke profileringsdrang.
Momenteel heeft de Belg maar liefst 229 miljard euro spaargeld geparkeerd op spaarboekjes waar je met veel moeite nog amper 2% spaarrente voor krijgt (terwijl enkele jaren een interest van 4% nog veel gezien was).
Partij Groen komt met het voorstel om banken te verplichten een spaarboekje aan te bieden met 2,5 procent rente. Het spaargeld op dit spaarboekje dient ook gebruikt te worden om te investeren in de Belgische economie. Hiermee zou vermeden kunnen worden dat Buitenlandse banken (zoals Rabobank en BNP Paribas Fortis) Belgisch spaargeld gebruiken voor investereingen in hun eigen thuisland ipv. in België.
Dat dit geen nieuw voorstel is, bewijst Frankrijk. Daar zijn de banken verplicht een zogenaamd LivretA spaarboekje aan te bieden tegen een rente die tussen 2,25 en 2,75 % schommelt.
Michel Vermaerke van Febelfin, de federatie van de financiële instellingen in ons land, heeft reeds voorzicht gereageerd op dit voorstel. Een vaste rente van 2.5% zal bijvoorbeeld niet altijd haalbaar zijn.
Misschien kan dit voorstel wel een mooie start zijn van een discussie om te kijken hoe het opgepotte spaargeld geactiveerd kan worden. Daar de consument momenteel er niet beter van wordt met de steeds lager wordende spaarrentes.
Volledig persbericht van MEYREM ALMACI
Investeren in de economie via een groen spaarboekje
door MEYREM ALMACI op 6 september 2012 in “Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid”Groen wil de banken verplichten een spaarboekje aan te bieden met 2.50% rente en het geld te investeren in de Belgische economie. Meyrem Almaci (Groen): “De consument krijgt zo een hogere rendement en de miljarden spaargeld kunnen dienen om de economie te relanceren.”
Nooit eerder was de gemiddelde rentevoet op een spaarrekening lager dan vandaag. Door de hoge inflatie verliest spaargeld elke dag in waarde. Vandaag echter recordbedrag, tot 226 miljard, aan spaargeld. Geld dat niet wordt geïnvesteerd in de economie. Groen en Ecolo dienen een wetsvoorstel in om de banken aan te zetten om een rendabel, duurzaam en soepel spaarproduct aan te bieden die de relance van de economie en de KMO’s stimuleert.
Meyrem Almaci (Groen): “Naar het Franse voorbeeld wil Groen een groen spaarboekje met 2.50% vaste rente bij alle Belgische banken verplichten. Dit geld wordt geïnvesteerd in sectoren van duurzame ontwikkeling, lokale sectoren en projecten die matschappelijk verantwoord zijn. In Frankrijk bestaat dit systeem van gereglementeerde spaarrekening. De populairste is de Livret A met meer dan 60 miljoen spaarrekeningen, goed voor 224 miljard euro. In Frankrijk is er ook een duurzame variant die al meer dan 72 miljard heeft opgehaald. Die variant wil Groen ook in België lanceren.”
De spaarder draagt via zijn spaargeld bij tot de financiering van groene investeringen in KMO’s, lokale overheden (zoals scholen en sportinfrastructuur) en projecten van burgers. Dit creëert banen, levert milieuwinst op en helpt energie te besparen, wat de koopkracht versterkt. Gelet op de bestaande spaartegoeden van de Belgen (tot 226 miljard euro) en het succes van soortgelijke formules in Frankrijk kan tot 10 miljard in de duurzame economie en jobcreatie geinvesteerd worden.